EAN-13-viivakoodien ja UPC-koodien välinen ero

EAN-13-viivakoodien ja UPC-koodien välinen

Nolla päättää

UPC-A-viivakoodit ovat itse asiassa EAN-13-viivakoodien osajoukko. Jos EAN-13-numeron ensimmäinen numero on ”0”, sekä EAN-13- että UPC-A-viivat (ilman alkunumeroa ”0”) ovat identtisiä. Jäljempänä olevien ihmiselle luettavien numeroiden siirto on erilainen UPC-A- ja EAN-13-viivakoodien välillä, mutta tämä on tärkein ero. Molemmat viivakoodit voidaan helposti skannata useimmilla skannereilla.

EAN-13- ja UPC-A-viivakoodien välinen ero

Milloin kannattaa käyttää EAN-13- ja milloin UPC-A-tunnusta?

UPC-A-muotoisia viivakoodeja on perinteisesti käytetty Yhdysvalloissa, kun taas EAN-13-muotoisia viivakoodeja on käytetty muualla maailmassa. Nykyään useimmat kaupat ympäri maailmaa hyväksyvät molemmissa muodoissa olevat viivakoodit. Joissakin vanhoissa järjestelmissä saatetaan kuitenkin hyväksyä vain jompikumpi. Tämä tarkoittaa, että jos tuotteesi myydään Yhdysvalloissa, UPC-A-muotoiset viivakoodit ovat parhaita, mutta jos tuotteesi on kansainvälinen tai myydään muussa maassa kuin Yhdysvalloissa, EAN-13-viivakoodi on paras.

Jos myymälässä on vaikeuksia EAN-13- tai UPC-A-viivakoodin lukemisessa, myymälä voi joko jättää etumerkin ”0” huomiotta tai lisätä etumerkin ”0” riippuen siitä, kuinka monta numeroa sen järjestelmä haluaa. Jos näin tehdään, viivakoodi luetaan täsmälleen samalla tavalla kuin vastakkaisessa muodossa (koska viivat ovat identtiset), ja se on silti maailmanlaajuisesti yksilöllinen.

EAN-13-numeroita voi ostaa täältä. Jos tarvitset UPC-A-muotoisen viivakoodin, voit ostaa sen täältä.

Miten ne skannataan?

Koska viivakoodin ainoa skannattava osa ovat varsinaiset viivat (eli skanneri ei lue viivakoodin alla olevia numeroita), skannerit voivat joskus erehtyä pitämään EAN-13-viivakoodia, jonka etupuolella on ”0”, UPC-viivakoodina, jossa ei ole ”0”, ja päinvastoin. Tämä johtuu suurelta osin siitä, mitä skanneri tai ohjelmistojärjestelmä odottaa näkevänsä. Tämä tapahtuu usein, kun skannataan viivakoodi, jota ei ole linkitetty järjestelmään – ohjelmistolla ei ole vertailukohtaa siitä, minkä muotoinen viivakoodin pitäisi olla, ja siksi se olettaa sen olevan UPC-muodossa. Kun numero lisätään ensimmäisen kerran järjestelmään 13-numeroisena ja linkitetään tuotteeseen järjestelmässä (näin kaupat yleensä lisäävät viivakoodit ostolomakkeissa olevien tietojen perusteella), se skannataan yleensä asianmukaisesti EAN-13-muotoisena viivakoodina.

Hyvin harvoilla kaupoilla on aiemmin ollut ongelmia tämän kanssa. Ja kun ongelmia ilmenee, ne on yleensä helppo ratkaista. Jos menet Irlannissa sijaitsevaan Musgravesiin, he suosivat, että täytät viivakoodin UPC-muodossaan ostolomakkeeseen (ilman alkukirjainta ”0”) ja ilmoitat, että koodi on UPC-muodossa – jos näin toimitaan, heillä ei ole mitään ongelmia meidän viivakoodiemme käyttämisessä.

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tästä.