Johdanto viivakoodeihin

Yleiskatsaus ja tärkeitä taustatietoja

Viivakoodi – merkitys

Jos haluat myydä tavaroita verkossa ja kaupoissa, tarvitset todennäköisesti viivakoodeja. Ne ovat koneellisesti luettavia graafisia symboleja, jotka ovat rinnakkaisia pystysuoria viivoja (ja välilyöntejä), joiden leveys vaihtelee ja joita käytetään tuotteen tunnistamiseen. Pystysuorat viivat koodaavat 13-numeroisen numeron (EAN-koodin tapauksessa), jonka skannerilaitteisto voi lukea, jotta viivakoodiin koodatut tiedot voidaan hakea nopeasti ja tarkasti.

Viivakoodeja käytetään eri teollisuudenaloilla esimerkiksi tuotteiden tunnistamiseen, varastonhallintaan ja hintojen skannaamiseen. Viivakoodeja on monenlaisia, mukaan lukien EAN-viivakoodi (European Article Number), joka on Euroopassa yleisimmin käytetty ja johon jokainen on todennäköisesti törmännyt supermarketissa.

GS1-viivakoodit

GS1-viivakoodit ovat GS1- eli Global Standards 1 -nimisen yksityisen yrityksen tarjoamia viivakoodeja. GS1 tekee yhteistyötä maailmanlaajuisten vähittäiskauppiaiden ja kaupallisten organisaatioiden kanssa, jotka käyttävät GS1:n uutta standardia varastojen hallintaan, vaatimustenmukaisuuteen ja logistiikkaratkaisuihin viivakoodiensa avulla. Vaikka GS1 on voittoa tavoittelematon järjestö, se ei ole, kuten usein luullaan, valtion organisaatio.

Miten GS1 eroaa Viivakoodit Suomi?

GS1:n ja Viivakoodit Suomi myymät viivakoodit ovat fyysisesti identtisiä, ja kaikki Viivakoodit Suomen UPC- ja EAN-viivakoodit ovat peräisin GS1:ltä (tai pikemminkin GS1:n edeltäjäjärjestöltä UCC:ltä). Ne ovat rakenteeltaan samanlaisia, ja niissä on pystysuoria mustia viivoja ja erilevyisiä välilyöntejä, joiden alla on tunnistenumero. Muut kuin fyysiset erot selitetään jäljempänä.

Viivakoodien ostaminen Viivakooditoimittajalta, kuten Viivakoodit Suomi, on kertaluonteinen sopimus: maksat tietystä määrästä viivakoodeja, saat nämä koodit ja omistat ne ikuisesti ilman muita velvoitteita.
Saadaksesi viivakoodeja GS1:ltä sinun on yleensä oltava GS1:n jäsen. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että sinun on maksettava vuosittainen uusintamaksu tarvitsemastasi viivakoodien määrästä. Käytännössä siis vuokraat viivakoodit ostamisen sijaan, ja jos peruutat jäsenyytesi, et yleensä voi jatkaa vuokrattujen viivakoodien käyttöä.

GS1-yrityksen etuliite

GS1-viivakoodien myyntivaltti GS1-yrityksen etuliite yhdistää yrityksen nimen suoraan etuliitteeseen ja mahdollistaa haun GS1:n GEPIR-tietokannasta. Barcodes Denmark hankkii viivakoodinsa yrityksiltä, jotka ovat hankkineet etuliitteensä ennen 28. elokuuta 2002 ja joilla on näin ollen laillinen oikeus myydä viivakoodejaan tai niiden osia edelleen, kunhan niitä ei ole vielä kiinnitetty tavaroihin. Nämä yritykset olivat useimmiten ostaneet kuusinumeroisia etuliitteitä, jotka sisälsivät jopa 100 000 viivakoodia, mutta eivät koskaan käyttäneet niitä tai menivät konkurssiin.

GS1 kieltäytyy päivittämästä GEPIR-tietokantaansa siten, että siinä näkyisivät myymiemme viivakoodien uudet omistajat, ja näyttää tietokannassaan vain alkuperäisen etuliitteen ostajan. Yleisesti ottaen hyvin harvat yritykset joutuvat kuitenkin ostamaan suoraan GS1:ltä, sillä useimmat vähittäismyyjät eivät vaadi rekisteröitymistä GS1:n tietokantaan ja ymmärtävät, että yrityksiä ei pitäisi pakottaa vuokraamaan yhdeltä taholta.

Mitä eroa on EAN-, GTIN- ja viivakoodilla?

EAN ja GTIN eivät eroa toisistaan. Virallisesti termi EAN (”European Article Number”, eurooppalainen tuotenumero) korvattiin termillä GTIN vuonna 2009, mutta tämä ei ole vielä yleistynyt. Kun puhutaan GTIN- tai EAN-koodista, tarkoitetaan usein 13-numeroisen EAN-numeron ja viivakoodin yhdistelmää.
Tämä yhtälö on käytännön kannalta ymmärrettävä, mutta ei täysin oikea. Viivakoodit ovat yksinkertaisesti 13-numeroisen numeron muuntaminen graafiseen muotoon, joka mahdollistaa viivakoodin lukemisen skannerilla.

Itse asiassa 13-numeroinen numero riittää tunnistamaan tuotteen yksiselitteisesti, mutta viivakoodi on välttämätön skannausprosessia varten.
Viivakoodit Suomi -verkkokaupasta voit ostaa 13-numeroisen EAN-numeron ja turvallisuustodistuksen tuotteesi merkitsemistä varten, tai voit valita EAN-viivakoodipakettimme, joka sisältää EAN-numeron lisäksi myös vastaavan graafisen viivakoodin.

Viivakoodityypit ja mistä niitä voi ostaa

Millaisia viivakoodeja on olemassa?

Viivakoodistandardeja on erityyppisiä, ja ne on kehitetty eri toimialojen erityisvaatimuksia varten. Periaatteessa viivakoodiin koodattavien merkkien määrä ja koodattavien tietojen tyyppi määräävät, minkä tyyppistä viivakoodia käytetään. Viivakoodityyppiä valittaessa on kuitenkin otettava huomioon myös sellaiset tekijät kuin tavarantoimittajien/asiakkaiden käyttämä viivakoodityyppi, käytettävän viivakoodiskannerin tyyppi, tilavaatimukset jne.

Yleisimpiä viivakoodeja ovat mm:

  • EAN-13-viivakoodit: 13-numeroinen viivakoodi tuotteiden tunnistamiseen ja merkitsemiseen vähittäiskaupassa.
  • ISBN-viivakoodit: 13-numeroinen viivakoodi kirjojen tunnistamiseen ja merkitsemiseen.
  • ITF-14-viivakoodit: Suuret 14-numeroiset viivakoodit, jotka skannataan, kun laatikollinen tuotteita saapuu varastoon.
  • QR-koodi: Kaksiulotteiset viivakoodit, joita käytetään erilaisiin tarkoituksiin, kuten verkkosivuston URL-osoitteeseen ohjaamiseen tai käyntikortteina.
forskellige typer stregkode
Erilaiset viivakoodit

Mistä voin ostaa viivakoodeja?

Paras paikka ostaa vähittäiskaupan viivakoodeja on verkkosivustomme. Verkostossamme on jäseniä eri puolilla maailmaa, ja he tarjoavat aitoja, maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia viivakoodeja, jotka voi rekisteröidä ilmaiseksi kansainväliseen viivakooditietokantaan. Viivakoodimme soveltuvat siksi käytettäväksi kaupoissa ympäri maailmaa ja verkkokaupan sähköisillä alustoilla.

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on viivakoodeihin liittyviä kysymyksiä tai toiveita, tai tutustu FAQ-sivuumme.

Suositellaan sinulle